ΚΑΛΗ ΣΥΝΤΗΡΗΣΗ ΤΟΥ ΚΙΝΗΤΗΡΑ

on
Categories: Tips, Κινητήρας

Ακόμα κι ένα καινούργιο αυτοκίνητο είναι θέμα χρόνου να εμφανίσει κάποια μικροβλάβη εάν δε συντηρείται σωστά.Αυτό που πρέπει να έχουμε στο μυαλό μας είναι τα προληπτικά μέτρα προστασίας που μπορούμε να πάρουμε έτσι ώστε το αυτοκίνητό μας να δείχνει, αλλά και να είναι απολύτως υγιές.Η πιστή τήρηση του προγραμματισμένου service μπορεί να μας προφυλάξει από πολλούς και απρόσμενους μπελάδες.Λάδια, φίλτρα, αέρας, υγρά κλπ. είναι μερικά στοιχεία που πρέπει να ελέγχουμε τακτικά.

Ο συστηματικός έλεγχος

Aκόμα και ένας περιστασιακός οπτικός έλεγχος του κινητήρα μπορεί να μας γλιτώσει από μια πολύ σοβαρή βλάβη, καθώς δεν χρειάζεται να είναι κανείς ειδικός για να εντοπίσει π.χ. μια διαρροή υγρών ή μετρώντας τη στάθμη του λιπαντικού να αντιληφθεί ότι κάτι δεν πάει καλά.

Ένα ακόμα σημάδι δυσλειτουργίας του κινητήρα –πέρα από την απώλεια ή τη διαρροή λιπαντικού- είναι η αδυναμία του να διατηρήσει σταθερό το ρελαντί ή ο ασυνήθιστα πυκνός-ορατός καπνός από το σύστημα εξαγωγής.

Η τακτική συντήρηση

Aκούγεται αυτονόητο ότι ένας κινητήρας θα πρέπει να συντηρείται ανά τακτά χρονικά διαστήματα, τα οποία προβλέπονται από τον κατασκευαστή του. Για παράδειγμα, η έγκαιρη αντικατάσταση των λαδιών μπορεί να εξασφαλίσει τη σωστή λίπανση των επιμέρους τμημάτων του κινητήρα, ωστόσο, δεν αρκεί μόνο αυτό για να διασφαλίσουμε τη μακροζωία του.

Εκτός από τα λιπαντικά, τα οποία θα πρέπει να ακολουθούν τις προδιαγραφές του κατασκευαστή, οφείλει κανείς να αντικαθιστά εντός των προβλεπόμενων ημερομηνιών το φίλτρο αέρα, το φίλτρο βενζίνης, τους ιμάντες, τους σπινθηριστές και οποιοδήποτε αναλώσιμο υλικό σχετίζεται με τη λειτουργία του κινητήρα.

To σύστημα ψύξης

Ένα κρίσιμο στοιχείο για τη απρόσκοπτη λειτουργία ενός κινητήρα είναι η διατήρησή του στην επιθυμητή θερμοκρασία και αυτό μπορεί να διασφαλιστεί μόνο αν το σύστημα ψύξης παραμένει αποδοτικό.Μια ακόμα εργασία η οποία μπορεί να μας εγγυηθεί την αποδοτική λειτουργία του συστήματος ψύξης είναι ο καθαρισμός του κυκλώματος, για τον οποίο θα πρέπει να απευθυνθούμε σε ένα εξειδικευμένο συνεργείο.

Η στάθμη καυσίμου

H συνήθεια να εξαντλούμε τα αποθέματα καυσίμου στο αυτοκίνητό μας, παρατηρώντας τον αντίστοιχο δείκτη να φλερτάρει με ένα νέο… ιστορικό χαμηλό συνιστά ένα υπολογίσιμο ρίσκο για την «υγεία» του κινητήρα μας.

Και αυτό γιατί αναγκάζοντας το σύστημα παροχής καυσίμου να τροφοδοτείται από το χαμηλότερο σημείο της δεξαμενής καυσίμου, κινδυνεύουμε να αντλήσουμε τις επικαθήσεις οι οποίες παρατηρούνται εκεί. Με αυτόν τον τρόπο, λοιπόν, εξαντλούμε την ικανότητα του φίλτρου καυσίμου να συγκρατεί ξένα σώματα, ρισκάροντας κάποια από αυτά να καταλήξουν στον κινητήρα μας.

Οι οδηγικές συνήθειες

Η υπέρμετρη πίεση του δεξί πεντάλ και η διατήρηση των στροφών λειτουργίας ενός κινητήρα σε υψηλά επίπεδα μόνο κακό μπορεί να προκαλέσει, όχι μόνο γιατί θα αυξήσει την κατανάλωση καυσίμου, αλλά γιατί θα στρεσάρει όλα τα επιμέρους τμήματα του κινητήρα, δοκιμάζοντας τις αντοχές του.

Στο ίδιο αποτέλεσμα μπορεί να οδηγήσουν οι άτσαλες αλλαγές ταχυτήτων και ειδικότερα εκείνες που μπορούν να προκαλέσουν την απότομη πτώση ή αύξηση των στροφών λειτουργίας του κινητήρα. Τέλος, θυμηθείτε ότι ένας «κρύος» ή ένας υπερθερμασμένος κινητήρας είναι πιο ευάλωτος, θα χρειαστεί, λοιπόν, να δείξουμε την απαραίτητη αυτοσυγκράτηση αν και εφόσον η θερμοκρασία λειτουργίας δεν βρίσκεται στα επιθυμητά επίπεδα.